Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Plastische chirurgie mogelijk terug in basispakket zorgverzekering

dinsdag 22 maart 2016

Ooglidcorrectie, besnijdenis en borstconstructie met medische noodzaak worden in 2017 mogelijk weer vergoed via het basispakket. De Adviescommissie Pakket van het Zorginstituut Nederland heeft een positief advies gegeven aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij neemt de uiteindelijke beslissing.

Waarom werd de vergoeding afgeschaft?

Nu betalen mensen die last hebben van oogleden die zo hangen dat ze bijna niets meer zien of een infectie krijgen door bijvoorbeeld een nauwe voorhuid de behandeling zelf. Of de patiënten zien er uiteindelijk toch vanaf. Het gaat om een groep van ongeveer tienduizend patiënten per jaar. De behandelingen kosten duizenden euro’s. Ruim tien jaar geleden verdween de vergoeding omdat er misbruik van werd gemaakt en er geen duidelijke grenzen waren over de medische noodzaak.

Medisch noodzakelijke ingrepen

Als de adviescommissie haar goedkeuring geeft, gaat het advies naar minister Schippers (VWS). Zij neemt doorgaans de adviezen over voor de aanpassing van het basispakket van de zorgverzekering. In dit geval heeft ze zelf gevraagd om te kijken of de chirurgische ingrepen vergoed kunnen worden door een grens te stellen bij wat medisch noodzakelijk is. Dat hebben chirurgen gedaan.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Arthur de Jong

Arthur de Jong

adviseur

0172 424 244

Duidelijk maken wat uw plichten zijn aangaande ziekte van medewerkers. Welke risico’s kunt u dragen en wat kunt u beter verzekeren of wat moet u verzekeren.
Alle specialisten