Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Aandachtspunten belastingaangifte 2015 voor ondernemers

maandag 7 maart 2016

Ondernemers die zelf hun aangifte Inkomstenbelasting (IB) invullen, moeten dat vanaf dit jaar via mijnbelastingdienst.nl doen. Er zijn een paar zaken waar u extra op moet letten. De FFP (beroepsvereniging van financieel planners) geeft op zijn website een paar tips. Wij lichten er twee onderwerpen uit.

Waar wordt extra op gelet?

Elk jaar kijkt de Belastingdienst extra scherp naar een aantal onderdelen van de aangifte IB. Dit jaar zijn dat zorgkosten, neveninkomsten, het eigen huis, studiekosten en de fiscale gevolgen van echtscheiding. Daarnaast blijkt dat er onderdelen van de aangifte IB zijn waarmee ondernemers regelmatig fouten maken. Het gaat dan vooral om de bijtelling van het privé-gebruik van de auto van de zaak en de bijtelling van het privé-gebruik van de woning als deze op de zaak staat.

Mkb-winstvrijstelling goed toepassen

Ook maakt niet elke ondernemer op de juiste manier gebruik van de mkb-winstvrijstelling. Dit is een aftrekpost op uw winst die u mag gebruiken als u voldoet aan de wettelijke eisen die gelden voor ondernemers. In 2015 bedraagt de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst. Maar let op, u moet uw winst eerst verminderen met de ondernemersaftrek voordat u de mkb-winstvrijstelling berekent. Bent u medegerechtigde of geldverstrekker van een onderneming? Dan mag u voor dat bedrijf geen gebruik maken van de ondernemersaftrek en de mkb-winstvrijstelling.

Gepubliceerd door VMD KOSTER verzekeringsgroep op 7 maart 2016