Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Datalek ziekenhuis: patiëntgegevens op straat

maandag 7 maart 2016

Een externe harde schijf met daarop de gegevens van bijna 800 patiënten van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is gestolen. De onbeveiligde gegevensdrager werd ontvreemd uit de de auto van een onderzoeker van het ziekenhuis. De kans is klein dat de harde schijf nog opduikt.

Omgaan met vertrouwelijke gegevens

Het is medewerkers van het ziekenhuis verboden om vertrouwelijke gegevens zoals patiënteninformatie op onbeveiligde computers, laptops, harde schijven of usb-sticks te zetten. Het contract van de betrokken medewerker wordt dan ook niet verlengd. Het bestaande beleid voor informatiebeveiliging is opnieuw tegen het licht gehouden en alle medewerkers zijn er met klem op gewezen dat incidenten onmiddellijk gemeld moeten worden. De diefstal van de harde schijf is gemeld bij de politie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Meldplicht datalekken

De meldplicht datalekken is sinds kort wettelijk geregeld. Dit houdt onder andere in dat bedrijven die persoonsgegevens verwerken, een datalek altijd moeten melden. Een datalek klinkt misschien niet als iets waar uw bedrijf mee te maken krijgt, maar de praktijk bewijst dat eigenlijk ieder bedrijf grote risico's loopt. Wij hebben een handboek samengesteld. Daarin zijn de regels overzichtelijk en duidelijk verwoord. Zo weet iedere medewerker wat onder een datalek valt en hoe gereageerd moet worden. Vraag het handboek gratis aan door een e-mail te sturen naar onze adviseurs.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Arie van der Veer

Arie van der Veer

risicomanager

06 242 27 885

Samen met u maken wij uw risico’s inzichtelijk en indien nodig zorgen we ervoor dat ze goed verzekerd zijn.
Alle specialisten