Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

CEO-fraude nieuwe vorm cybercriminaliteit

donderdag 25 februari 2016

Sinds vorig jaar zijn diverse Nederlandse grote bedrijven slachtoffer geworden van CEO-fraude. De criminelen lijken zich nu ook te richten op kleinere (middelgrote) bedrijven.

Hoe gaan criminelen te werk?

Bij CEO-fraude ontvangt een medewerker op de financiële administratie een e-mail van de hoogste baas (CEO) waarin deze de opdracht geeft een bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. De medewerker kan de gegevens verifiëren bij een advocatenkantoor. Dat 'advocatenkantoor' zit ook in het complot. Voorafgaand hebben de criminelen de e-mailadressen van de CEO en de medewerker van de financiële administratie achterhaald. Meestal werkt de medewerker bij een dochteronderneming en kent hij de CEO niet persoonlijk, waardoor hij niet durft na te gaan of de opdracht wel klopt.

Miljoenenschade

Het FD schreef vorig jaar dat op deze manier al zeker drie grote bedrijven in Nederland bedragen variërend van € 500.000,- tot € 3.000.000,- verloren. In Frankrijk is het probleem nog groter. De BBC schat dat vorig jaar zo'n 15.000 Franse bedrijven door deze vorm van fraude zijn gedupeerd, met een schadebedrag van 465 miljoen euro.

Aandacht wordt verlegd naar kleinere bedrijven

Steeds vaker krijgen kleinere bedrijven te maken met cybercrime. Recent hoorden wij een voorbeeld van een bedrijf met minder dan 100 medewerkers. De administrateur kreeg van de directeur een verzoek enkele tienduizenden euro's over te maken naar een andere vestiging van het bedrijf. De e-mail was nauwelijks van echt te onderscheiden. De account van de directeur bleek namelijk gehackt. Toen per e-mail een vraag over de opdracht werd gesteld, kwam dus gewoon een bevestigend antwoord terug.  Gelukkig was de administrateur verstandig en werd geen bedrag overgemaakt voordat de directeur een handtekening had gezet. Zo kwam de fraude aan het licht.

Verzekering Data Risks

Feit is dat steeds meer bedrijven doelwit worden van cybercrime en -fraude en dat criminelen steeds inventiever worden. Dat vraagt om oplettendheid, maar ook om voorzorgsmaatregelen. Met een Cyber en Data Risks verzekering is uw bedrijf verzekerd tegen de (financiële) gevolgen van hacking, systeeminbraak, verloren data, gegevensdiefstal en cyberaanvallen. U krijgt bovendien ondersteuning van een team van ervaren professionals om de schade te beperken.

Gepubliceerd door VMD KOSTER verzekeringsgroep op 25 februari 2016

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Arie van der Veer

Arie van der Veer

risicomanager

06 242 27 885

Samen met u maken wij uw risico’s inzichtelijk en indien nodig zorgen we ervoor dat ze goed verzekerd zijn.
Alle specialisten