Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Brandweer vaker in actie in 2015

woensdag 17 februari 2016

Bij de brandweermeldkamers kwamen vorig jaar in totaal 234.000 meldingen binnen van incidenten. Van deze meldingen leidden er 152.000 tot het daadwerkelijk alarmeren van de brandweer, iets vaker (1,5%) dan het jaar daarvoor.

Grootste drukte rond de jaarwisseling

Bij meer dan de helft van de meldingen (125.000) ging het om brand. Het aantal keer dat de meldkamers de brandweer alarmeerden bij een brand daalde van ruim 91.000 in 2014 naar 85.000 vorig jaar, een afname met bijna 7%. Net als in voorgaande jaren zijn de meeste brandmeldingen in het eerste en het laatste kwartaal. In het tweede kwartaal worden de minste alarmeringen geregistreerd. Daarna loopt het aantal weer op vanaf de zomer.

Zomerstorm zorgde voor veel meldingen

Het aantal keer dat de meldkamers de brandweer alarmeerden na een hulpverleningsverzoek is vorig jaar met 14% gestegen naar 67.000. Vooral in het derde kwartaal  is een piek te zien, voornamelijk veroorzaakt door de zomerstorm van 25 juli. Het aantal keren dat de brandweer gealarmeerd werd, lag in dat kwartaal bijna een kwart  hoger dan in dezelfde periode in 2014.

Hoe verkleint u de kans op schade?

Vaak kunt u door enkele kleine maatregelen te nemen de kans op schade behoorlijk verkleinen. Daarvoor kunt u altijd bij onze adviseurs terecht voor preventietips. Wij geven hier alvast een paar voorbeelden om brandschade te voorkomen:

  • Breng rookmelders aan in verschillende vertrekken.
  • Gebruik de meterkast niet als extra opbergkast.
  • Laat jaarlijks uw cv-ketel controleren en schoonmaken.
  • Rol een haspel volledig uit bij gebruik en sluit grote stroomverbruikers direct aan op een stopcontact.
  • Zet elektrische apparaten niet op de stand-by stand.

Gepubliceerd door VMD KOSTER verzekeringsgroep op 17 februari 2016