Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Dga's in problemen door afkoop pensioen

vrijdag 15 januari 2016

Eerder schreven wij al dat de regering het pensioen in eigen beheer voor DGA's (directeur-grootaandeelhouder) wil afschaffen. Zij moeten  hun pensioen gaan afkopen. PwC geeft in dit artikel aan dat deze maatregel vervelende gevolgen heeft voor vele duizenden ondernemers in Nederland.

Grote kans op faillissementen

PwC rekent voor dat het prijskaartje dat aan die pensioenafkoop hangt een belastingschuld van naar schatting 19 miljard euro in 2017 is. Vanaf 2018 kost dit ondernemers 600 miljoen euro per jaar. De meeste DGA's zijn niet voldoende kapitaalkrachtig om deze belasting te kunnen betalen. Bovendien zit het geld vaak vast in bedrijfsmiddelen. Die zullen ze eerst moeten verkopen voordat de belastingschuld kan worden voldaan. Dat kan voor duizenden DGA's uitlopen op een faillissement. Omdat vele miljarden aan de Nederlandse economie worden onttrokken, is er naast de persoonlijke drama’s een negatief effect op de werkgelegenheid. Hoe groot dit is, is van tevoren niet te zeggen.

Advies over uw pensioenopbouw als DGA

Er is nog geen zekerheid over de pensioenoplossing voor DGA's. Het opinistuk van PwC onderstreept dat er haken en ogen aan de oplossing van staatssecretaris Wiebes van Financiën zitten. Wij houden de ontwikkelingen in de gaten en kunnen u dan ook adviseren over de mogelijkheden voor u.

Bron: PwC, 13 januari 2016

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Jan Zwiers

Jan Zwiers

directeur

0172 245 955

Duidelijk en no nonsense pensioenadvies.
Alle specialisten