Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Hypotheekrenteaftrek en keuze hypotheekvorm

donderdag 7 januari 2016

Hypotheekrenteaftrek en keuze hypotheekvorm

Hypotheekrenteaftrek is niet het belangrijkste bij het kiezen van een hypotheekvorm. Slechts 4% van de ondervraagden noemt de renteaftrek als meest bepalend voor de vorm. Ruim 60% van de kopers gaat voor onafhankelijk advies naar een hypotheekadviseur. Zijn aanbeveling bepaalt vaak de gekozen hypotheekvorm. Net als zekerheid over de vaste lasten op de lange termijn. Dit zijn resultaten uit een onderzoek van Nationale-Nederlanden.

Maximale hypotheek

Slechts een kwart van de kopers gaat voor een maximale hypotheek. Zij verwachten de kosten op de lange termijn te kunnen dragen met het huidige inkomen of zij verwachten dat hun inkomen de komende jaren nog zal stijgen. Ook zijn kopers bereid de maximale hypotheek af te sluiten voor een droomhuis (16%).

De meeste kopers sluiten echter geen maximale hypotheek af om diverse redenen. Het is onnodig om de gewenste woning te kunnen kopen (57%), of is er in de toekomst een wens om minder te werken (27%). Ook onzekerheid over de inkomsten op de lange termijn speelt bij sommigen een rol (22%).

Bijkomende kosten

Slechts de helft van de kopers neemt de bijkomende kosten, zoals makelaarskosten, hypotheekadvies en notaris- en taxateurskosten, op in de hypotheek. Van de respondenten die advies inwinnen bij een hypotheekadviseur neemt een grotere groep de bijkomende kosten wel op (61%).

Vakkundig hypotheekadvies

De best passende oplossing hangt vooral af van de persoonlijke situatie. Een onafhankelijk hypotheekadviseur is daarbij onmisbaar. Neem daarom eens contact op met de hypotheekadviseurs van Freek Hypotheek.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Gerben Jan van der Lugt

Gerben Jan van der Lugt

erkend hypothecair planner

0172 - 61 79 07

De keuze voor een hypotheek maak je niet zomaar. Het moet goed zijn én blijven. Daar zorgen wij voor!
Alle specialisten