Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Onderschat u het risico van cybercrime ook?

dinsdag 22 december 2015

Steeds vaker krijgen kleinere bedrijven te maken met cybercrime. Volgens cijfers van ABN Amro is 11% van de grotere ondernemingen wel eens aangevallen via het internet, tegen 23% van de mkb-bedrijven. Cybercrime kostte de Nederlandse samenleving in 2014 9 miljard euro, ongeveer 1,5% van ons BNP.

Onderschatten van het risico

Grotere ondernemingen hebben hun beveiliging steeds beter op orde. Daarom verschuift de aandacht van cybercriminelen naar kleinere bedrijven. Deze bedrijven blijven echter achter in aandacht voor en investeringen in cybersecurity. Volgens de bank worstelen de kleinere bedrijven met de kosten die moeten worden gemaakt om hun systemen veiliger te maken. Ook onderschatten ondernemers de kans dat zij getroffen worden door cybercrime.

Hoge boetes

De Wet bescherming persoonsgegevens, die 1 januari 2016 ingaat, kan grote gevolgen hebben voor het midden- en kleinbedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een boete van € 820.000 of 10% van de jaaromzet en mogelijke schadeclaims. Deze maatregelen komen voort uit de meldplicht datalekken, waar wij al eerder over schreven.

Maatregelen nemen

Duidelijk is dat bedrijven niet langer af kunnen wachten. De beveiliging van digitale gegevens moet op orde zijn. In dit artikel zetten wij een aantal tips om (de financiële gevolgen van) cybercriminaliteit in te perken.

Bron: NOS en FD, 22 december 2015