Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Wintersportvakantie: tips voor een goede reis

maandag 21 december 2015

Gaat u binnenkort richting de sneeuw voor een wintersportvakantie? Dan geven onze adviseurs graag een paar tips om onbezorgd van uw reis te kunnen genieten. Bij de voorbereiding op uw wintersportvakantie komt namelijk meer kijken dan alleen de keuze voor de juiste uitrusting op de piste. Zo zijn er verschillende verkeersregels waar u rekening mee moet houden. Ook is de keuze voor de juiste reisverzekering van belang.

Auto rijden naar uw bestemming

Winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar het is wel aan te raden om in de winter met winterbanden rond te rijden. Winterbanden zorgen namelijk voor een (veel) betere grip met regen en sneeuw dan standaard zomerbanden. Een vuistregel is dat wanneer de temperatuur zakt beneden de 7 graden, winterbanden beter presteren dan zomerbanden. Voor de meeste landen in en rond de Alpen is het bij winterse omstandigheden wel verplicht om op winterbanden te rijden, waaronder Oostenrijk en Duitsland. Deze website geeft een compleet overzicht.

Veilig onderweg

Gaat u de bergen in, neem dan goede sneeuwkettingen mee. Het is aan te raden om thuis een keer te oefenen met het omleggen van de kettingen. Ook een goede ijskrabber en sneeuwborstel zijn in wintersportgebieden geen overbodige luxe. Neem altijd warme kleren, een deken, extra eten en drinken mee in de auto. Dit voor het geval er vertraging is tijdens de winterse omstandigheden.

Voorkom vastgevroren handrem

Zet bij lage temperaturen de auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling of in de achteruitversnelling, om te voorkomen dat de handrem vastvriest. Zit de handrem toch vast? Probeer deze dan nog iets aan te trekken. Vaak breekt het ijs en is de handrem vervolgens weer los te krijgen.

Veilig rijden met sneeuw- en ijsvrije ruiten

Maak uw ruiten sneeuw- en ijsvrij met een goede ijskrabber of ontdooispray en zet de verwarming geleidelijk op de ruiten. Gebruik hier niet de ruitenwissers voor, dan gaan ze kapot. Giet ook geen warm water over de ruit, het kan dan namelijk barsten. Bevroren ruiten kunnen voorkomen worden door ze af te dekken met een speciale deken of een stuk karton. Leg geen krantenpapier op de ruiten. Wanneer deze nat worden en aan de ruiten vastvriezen is het heel moeilijk te verwijderen.

Europese zorgpas

De EHIC (European Health Insurance Card) is een Europese zorgpas met als doel de procedure voor het verkrijgen van medische hulp voor Nederlandse verzekerden in het buitenland en de afwikkeling rondom de verleende hulp voor buitenlandse zorgverleners te vergemakkelijken. Het gebruik van de EHIC is niet verplicht. Iedereen die een basisverzekering heeft afgesloten en voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat, kan de EHIC gratis aanvragen. De EHIC is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd. Via de website van EHIC of de website van uw zorgverzekeraar kunt u zelf uw zorgpas aanvragen.

Wintersportdekking op uw reisverzekering

Als u gaat wintersporten is het belangrijk om goed verzekerd op reis te gaan. U komt dan bij schade aan uw bezittingen of medisch letsel niet voor vervelende financiële verrassingen te staan. Zo weet u zeker dat u onbezorgd en optimaal van uw vakantie kunt genieten.

Medische kosten

In het buitenland kunnen medische kosten hoog oplopen. Met deze aanvullende dekking zijn medisch noodzakelijke behandelingen en vervoer in het buitenland gedekt. Niet alle medische kosten worden altijd vergoed door de zorgverzekering.

Wintersport en bijzondere sporten  

Gaat u skiën, langlaufen of een andere wintersport beoefenen, dan dient u de dekking Wintersport en bijzondere sporten te kiezen. Verzekeraars keren geen schadevergoeding uit als u gevaarlijke wintersporten doet. 

Ongevallen

De dekking Ongevallen keert eenmalig een bedrag uit als u tijdens de reis door een ongeval blijvend invalide raakt of overlijdt. Om ook deze vergoeding te krijgen bij het beoefenen van bijzondere (winter)sporten, moet mogelijk een aanvullende dekking worden afgesloten.