Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Wintersport: wat te verzekeren?

maandag 23 november 2015

Op skivakantie kunnen zich ongemakken voordoen die je niet verwacht. Je ski’s of snowboard kunnen worden gestolen, je kunt betrokken raken bij een ongeval of je moet je reis annuleren. Dit kan je onverhoopt geld gaan kosten. Bepaal daarom voor je vertrekt wat jouw risico’s zijn en of je hiervoor voldoende bent verzekerd.

Wat als ik ziek word of een ongeluk krijg?

Tijdens de wintersportvakantie kunnen zich situaties voordoen waarvoor je medische hulp nodig hebt. Via de zorgverzekering ben je in het buitenland net zo verzekerd als in Nederland. Wel geldt dat dit is tegen de Nederlands geldende voorwaarden en tarieven.

De kosten voor de zorg in het wintersportgebied liggen vaak hoger dan in Nederland. Om je voor het extra bedrag dat je medische behandeling kosten te verzekeren, kies je bij je reisverzekering voor het meeverzekeren van de medische kosten. Het is ook nog mogelijk om een wintersportdekking bij je reisverzekering af te sluiten. Deze vergoedt de kosten voor het door bijv. een ongeval of door ziekte niet kunnen gebruiken van de (gehuurde) skiuitrusting en skipassen en de niet gevolgde skilessen.

Wat als mijn spullen worden gestolen?

Bij een doorlopende reisverzekering ben je in veel gevallen al standaard verzekerd voor diefstal op wintersport. Voor een kortlopende reisverzekering geldt vaak dat je een aparte wintersportdekking moet afsluiten. Check wel even in de voorwaarden of aparte wintersportdekking nodig is, en wat de maximale vergoeding is. Zijn er spullen van je gestolen, doe dan altijd aangifte van diefstal op het politiebureau. Het bewijs van aangifte moet je tonen aan je verzekeraar.

Wat als ik mijn skivakantie moet annuleren?

Stel dat je door ziekte of een sterfgeval niet op wintersport kunt of je vakantie vroegtijdig moet afbreken. Je kan ervoor kiezen dit risico te lopen. Maar wat als je je vakantie later wilt inhalen, en je hebt daar niet voor gespaard? Met een annuleringsverzekering krijg je de reissom vergoed.

Ook je reisverzekering is van belang als je op je vakantieadres moet annuleren. Bijvoorbeeld voor repatriëringskosten. Maar ook als je bijvoorbeeld bij een sterfgeval acuut terug naar huis wilt, kan het zijn dat de kosten van terugkeer hoog zijn. Deze kosten worden niet gedekt door de annuleringsverzekering, maar door de reisverzekering. Het kan per verzekeraar verschillen hoeveel zij vergoeden.

Wat als ik pech heb met mijn auto?

Vaak bieden dealers bij een auto jonger dan drie jaar een mobiliteitsgarantie aan binnen Europa. Hiermee ben je dus verzekerd bij pech onderweg. Is je auto ouder, maar heb je wel een volledige casco autoverzekering, dan kan het zijn dat hier een buitenlanddekking en dus een dekking voor pechhulp bij zit. Soms geldt die dekking alleen in geval van ongevallen. Ook kan het zijn dat het ontvangen van hulp bij pech onderweg is gedekt via je lidmaatschap bij de ANWB of Routemobiel. Mocht dit allemaal niet het geval zijn, dan kun je je auto ook nog apart verzekeren voor pechhulp, zodat je bij pech hulp onderweg, een vervangende auto of repatriëring van je auto naar Nederland ontvangt.

Bron: Adfiz, 19 november 2015