Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Preventietips voor de herfst

maandag 16 november 2015

De natuur kleurt oranje en de temperaturen dalen. De herfst is begonnen! Het is dus de hoogste tijd om uw woning herfstklaar te maken. Zo kunt u schade tijdens een najaarsstorm voorkomen. Verzekeraar Aegon zet acht handige tips op een rij.

1. Zet losse spullen vast of binnen

In de herfst kan het flink stormen. Daarom is een tuincheck geen overbodige luxe. Staan de schuttingen stevig vast? Hebt u uw tuinmeubels en bloempotten opgeborgen? Is de trampoline vast- of binnengezet? Door losse items veilig te stellen, kan schade voorkomen worden.

2. Snoei uw bomen

Losse of uitstekende takken in bomen kunnen flinke schade veroorzaken als het stormt. Controleer daarom regelmatig de bomen en struiken in uw tuin en snoei ze indien nodig.

3. Maak de dakgoot schoon

Zorg dat de dakgoten vrij zijn van bladeren en ander afval. Anders kan het water niet goed doorstromen. Bij bevriezing kan dit tot schade leiden aan de goot en het dak.

4. Check de dakpannen

Aan het begin van de herfst is het belangrijk om losse dakpannen te controleren en indien nodig vast te zetten. Zo kunt u lekkages en schade voorkomen. 

5. Tap de buitenkraan af

Tap de buitenkraan af voordat het gaat vriezen. Zo voorkomt u gesprongen waterleidingen. Draai voor het aftappen eerst de aftapkraan tussen de hoofdkraan en de buitenkraan dicht. Laat daarna de leiding leeglopen door de buitenkraan en draai daarna de aftapkraan open. Laat de buitenkraan bij voorkeur openstaan, maar sluit wel de aftapkraan weer af.

6. Niet alleen luchten, óók ventileren!

Vervuilde lucht in uw woning kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Daarom is het belangrijk om regelmatig te luchten én te ventileren. Luchten betekent dat er even een raam of deur wordt opengezet voor wat frisse lucht. Ventileren houdt in dat er continu verse lucht binnenkomt, bijvoorbeeld door ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem.

Goed om te weten: veel mensen denken dat er meer gestookt moet worden als de ventilatieroosters non-stop openstaan. Dit is niet waar, want een woning met vochtige lucht kost meer om te verwarmen dan een huis met droge lucht. U kunt dus energiekosten besparen door uw woning te ventileren.

7. Stel de thermostaat goed in

Met een klokthermostaat kunt u zelf bepalen wanneer de verwarming aan- en uitgaat. Zo hoeft u ’s ochtends niet in een ijskoude badkamer onder de douche te stappen. Bent u overdag niet thuis of gaat u naar bed? Zet de thermostaat dan laag, bijvoorbeeld op 15 graden. Zo vriest er niets kapot en blijft uw huis minimaal verwarmd.

8. Laat de schoorsteen vegen

Waarschijnlijk hebt u afgelopen zomer uw schoorsteen niet gebruikt. Hierdoor kan die verstopt zijn, bijvoorbeeld door een vogelnest of roetresten van vorige winter. Laat daarom uw schoonsteen vegen voor gebruik. Zo voorkomt u een schoorsteenbrand.