
Wie betaalt de opruimingskosten?
Lees verder
To pensioenknip or not to pensioenknip
vrijdag 21 augustus 2015
De rentestand in Nederland is momenteel erg laag. Dit heeft grote gevolgen voor iedereen die een pensioenuitkering aan wil kopen. Deze valt veel lager uit dan de afgelopen jaren voorspeld werd in het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Om de bijna gepensioneerde met een beschikbare premieregeling tegemoet te komen wordt tijdelijk de pensioenknip opnieuw ingevoerd. Dit biedt mensen de mogelijkheid om de pensioenuitkering niet verplicht in één keer 'aan te kopen', maar een 'knip' aan te brengen van twee jaar. De gepensioneerde ontvangt dan twee jaar een tijdelijke uitkering en het ‘echte’ pensioen gaat dan pas twee jaar later in.
Door het pensioen op de pensioendatum later om te zetten in een levenslange uitkering, zijn pensioengerechtigden minder afhankelijk van de huidige lage rentestand. De pensioenknip wordt opengesteld voor mensen van wie de pensioendatum ligt vóór 1 januari 2017. En alleen wanneer zij het pensioenkapitaal dat beschikbaar is gekomen op de pensioendatum nog niet hebben aangewend voor een levenslange uitkering.
Het opsplitsen van het pensioen brengt echter ook risico's met zich mee. En deze zijn onderbelicht. Het is zeker geen garantie is dat bij een hogere rentestand het pensioen omhoog gaat. Ik zie vier potentiële risico's:
Welke pensioengerechtigde is dan in mijn ogen geschikt voor de pensioenknip:
Andere pensioengerechtigden moet wat mij betreft weg blijven bij de nieuwe pensioenknip en hopen op snelle introductie van de doorbeleggingsvariant. Hiermee wordt de beleggingshorizon met 20 jaar verlengd en dit zal zeker effect hebben bij een lage rentestand!
Tenslotte zien we de laatste jaren als adviseur steeds vaker dat de informatie bij het naderen van het einde van de pensioenpolis door de pensioenuitvoerder rechtstreeks verzonden wordt aan de pensioengerechtigde. Dit gebeurt dan zonder kopie aan ons als adviseur. De pensioenuitvoerder hoopt hiermee de klant te verleiden om te blijven en slinks een aanbieding te doen. Helaas is de informatie vaak incompleet en krijgt de pensioengerechtigde niet de beste deal. De klant weet namelijk vaak niet dat er "geshopt" kan worden.
Het is dus te hopen dat pensioenuitvoerders bij het verzenden van de pensioenstukken een duidelijke toelichting geven op de mogelijkheden en de risico's en de klantbelangen voorop stellen. Ik vrees echter het ergste en dat betekent dat de pensioenknip net als de vorige keer een deceptie wordt en dat de klant niet per definitie de beste deal krijgt!