
Hoe kies ik de juiste zorgverzekering?
Lees verder
Update collectief pensioen: pensioenknip en eigenbeheerpensioen DGA
dinsdag 28 juli 2015
De afgelopen jaren zijn grote wijzigingen doorgevoerd ten aanzien van de regels voor pensioenopbouw. Daar blijft het echter niet bij, dit jaar is er bijvoorbeeld veel aandacht voor de renteproblematiek voor de aankoop van een pensioen. Mogelijk biedt de pensioenknip hier een uitkomst. Het doel is om een mogelijk hogere uitkering te ontvangen als de rente de komende twee jaar gaat stijgen. Echter een aantal risico’s moeten daarbij wel goed bekeken worden.
Voor DGA’s wordt gekeken naar andere oplossingsrichtingen om het pensioen in eigen beheer te vereenvoudigen en de problematiek rond het verschil in de fiscale en commerciële waardering te tackelen. Er wordt door de minister gekeken naar alternatieven.
In deze update bespreken onze pensioenadviseurs deze onderwerpen. Voor vragen over uw pensioenregeling kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
De rentestand in Nederland is momenteel erg laag. Dit heeft grote gevolgen voor iedereen die een pensioenuitkering aan wil kopen. Deze valt veel lager uit dan de afgelopen jaren voorspeld werd in het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Om de bijna gepensioneerde met een beschikbarepremieregeling tegemoet te komen wordt de pensioenknip opnieuw ingevoerd. Dit biedt mensen de mogelijkheid om de pensioenuitkering niet verplicht in één keer ‘aan te kopen’, maar een 'knip' aan te brengen van twee jaar. De gepensioneerde ontvangt dan twee jaar een tijdelijke uitkering en het ‘echte’ pensioen gaat dan pas twee jaar later in.
Door het pensioen op de pensioendatum later om te zetten in een levenslange uitkering, zijn mensen minder afhankelijk van de huidige lage rentestand. De pensioenknip wordt opengesteld voor mensen van wie de pensioendatum ligt vóór 1 januari 2017. En alleen wanneer zij het pensioenkapitaal dat beschikbaar is gekomen op de pensioendatum nog niet hebben aangewend voor een levenslange uitkering.
Het opsplitsen van het pensioen brengt echter ook risico's met zich mee. En deze zijn onderbelicht. Het is zeker geen garantie is dat bij een hogere rentestand het pensioen omhoog gaat. Wij zien vier potentiële risico’s:
In de blog Snel goede beleggingsoplossingen nodig voor beschikbarepremieregeling gaat Jan Zwiers (pensioenadviseur van KOSTER en VMD) ook in op de problemen die zijn ontstaan door de lage rente en de gevolgen van nieuwe regels voor beleggen in de opbouwfase.
De minister heeft twee alternatieven voor het pensioen in eigen beheer voor de DGA (directeur-grootaandeelhouder) beschreven in een brief aan de Tweede Kamer. De huidige systematiek wordt als te ingewikkeld en daarmee te kostbaar ervaren en menig DGA kampt met problemen zoals het grote verschil tussen de fiscale en de commerciële pensioenverplichting en de regels rond dividenduitkeringen. De alternatieven die onderzocht worden zijn het oudedagsbestemmingsreserve en oudedagssparen in eigen beheer.
De brief is een denkrichting en zeker nog geen wet. Het is goed mogelijk dat er uiteindelijk nog een andere oplossing komt. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en houden u op de hoogte wanneer de regels daadwerkelijk worden gewijzigd en welke gevolgen dit heeft voor de pensioenopbouw van DGA’s. Meer dan ooit is een praktische insteek en aandacht voor het pensioen van de DGA noodzakelijk. Vragen die de DGA zou moeten beantwoorden zijn:
Duidelijk en no nonsense pensioenadvies.Alle specialisten