Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

De 5 meest voorkomende oorzaken van bootschade

maandag 20 juli 2015

Elke zomer krijgen veel bootbezitters te maken met schade. Soms gaat het om zelf veroorzaakte schade, soms om beschadiging door toedoen van een ander. Verzekeraar Europeesche heeft de meest voorkomende schades verwerkt in een top 5. Wij delen dit graag met u, want een gewaarschuwd mens, telt voor twee!

1. Eenzijdige aanvaring

De eenzijdige aanvaring staat met stip op nummer 1 in deze lijst.  De meeste schade wordt veroorzaakt door watersporters zelf, meestal bij het aanleggen. Vaak komt dit doordat de stroming of de wind harder is dan men inschat.

2. Aanvaring met derden

Aanvaringen tussen boten komen ook vaak voor. Onder andere doordat niet iedereen de verkeersregels voor het water kent . Volgens de wet moet je in elk geval het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) kennen. Je voldoet aan die verplichting als je de volledige tekst van de meest actuele versie aan boord hebt. Daarom is het BPR in zijn geheel opgenomen in de ANWB Wateralmanak deel 1.

3. Storm

Gaat het stormen, dan is de kans op schade groot. Dus wordt er storm voorspeld, ga dan bij je boot langs voor een controleronde. Zitten de lijnen nog goed vast en dreigen ze niet door te slijten? Maak ze een voor een los en maak ze op een iets andere manier vast. Zo voorkom je dat ze op een punt slijten. Plaats ook een rubber trekveer in de lijnen, om ruk- en trekkrachten op te vangen. En controleer meteen of de dektent nog goed vast zit, zonder loshangende flappen. Ligt de boot tegen een kade of steiger, kijk dan of de stootwillen nog goed hangen.

4. Diefstal buitenboordmotor

Buitenboordmotoren zijn kostbaar en dus gewilde objecten voor dieven. Verzekeraars eisen daarom dat een motor, als hij aan de boot zit, met een goedgekeurd buitenboordmotorslot is gezekerd. Daarvoor bestaan goede sloten. Deze maken het onmogelijk de motor van de spiegel te lichten. Sommige exemplaren fixeren de motor ook nog in een gedraaide stand, zodat er niet mee valt te varen.

5. Inbraak

Ook inbraak komt helaas nog vaak voor. Hoewel  alarminstallaties steeds populairder worden, hebben eenvoudige voorzorgsmaatregelen vaak het meest directe effect. Door met gezond verstand je boot te inspecteren, kun je je al veel ongemakken besparen.