Menu
 • en_EN, us_EN
 • nl_NL

Inbreker staat in 53 seconden bij u binnen

maandag 15 juni 2015

Nederlanders besteden weinig geld aan inbraakpreventie. Een kleine investering kan veel ellende voorkomen. En: de sleutel onder de bloempot kan echt niet meer.

Slordiger

De zomervakantie lonkt. Veel Nederlanders doen deze zomer weer voor langere tijd de deur achter zich dicht. Maar jongeren zijn slordiger in het afsluiten van de woning dan de oudere generatie. Een kwart van de Nederlanders onder de 30 jaar doet de deur niet op slot en 12 procent laat de ramen wel eens openstaan. Mensen boven de 60 jaar nemen meer maatregelen als ze op vakantie gaan. Ze vragen bijvoorbeeld de buren om een oogje in het zeil te houden en laten regelmatig de post weghalen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

Keurige stapeltjes

De gelegenheid maakt in 80 procent van de gevallen de dief. “Een inbreker gaat het liefst ongestoord te werk”, zegt voorzitter Coen Staal van de NIPW. “Je moet proberen om het ze moeilijker te maken. Een tip is: zorg dat het huis bewoond lijkt. Het is goed om de buren te vragen om de kranten bij de voordeur weg te halen. Maar als ze vervolgens keurige stapeltjes maken met post, reclamemateriaal en dagbladen die in het zicht liggen, is dat ook een uitnodiging voor inbrekers om binnen te komen.”

Bloempot

Bijna een derde van de respondenten verstopt een reservesleutel buitenshuis voor familie of buren. Staal: “Als er drie bloempotten in de tuin staan, heb je kans dat dieven ze even optillen. Als ze met de sleutel de deur openen, is er sprake van insluiping, en niet van inbraak in de woning. Verzekeraars vergoeden dan meestal niets.”

Zwakke plekken

Kijk eens door de ogen van de inbreker naar uw eigen woning, adviseert Staal. “Binnen 53 seconden zijn de meeste dieven binnen. Op de website beschrijft Stichting NIPW verschillende inbraakmethoden. Waar zitten in uw huis de zwakke plekken? Een van de stappen daarin is het aanschaffen van goed hang- en sluitwerk. Dan kan 200 euro voor de komende vakantie een heel goede investering zijn.”

Tips om met een veilig gevoel op vakantie te gaan

Maak het inbrekers niet te makkelijk, vooral niet tijdens de vakantie. 10 tips van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken:

 • Zet de vakantieplannen en -ervaringen niet meteen op social media;
 • Wanneer u gaat inpakken, doe dit dan niet te opzichtig. Zet auto of caravan als het kan in de garage, of dek de spullen in de auto goed af;
 • Zet tijdens de vakantie een extra auto (van uzelf of van de buren) op de oprit;
 • Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht;
 • Berg juwelen en andere kostbaarheden uit het zicht op; liefst in een kluis;
 • Vraag (bij langere afwezigheid) een tijdelijke bewoner in huis;
  Laat regelmatig de brievenbus legen;
 • Zet een tijdschakelaar op enkele lampen en stel die in op een tijdstip waarop het donker wordt. Niet allemaal tegelijk, maar met enkele minuten verschil;
 • Draai de binnendeuren op slot en vergeet ook de schuur niet;
 • Vraag buren om een oogje in het zeil te houden en laat bij hen uw vakantieadres en telefoonnummer achter.

bron: eufin.nl en Stichting NIPW

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Marianne Hilberink

Marianne Hilberink

uw eerste aanspreekpunt

0172 611 116

Contact met mensen is wat mijn werk zo leuk maakt.
Alle specialisten