Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Opstartplan voor horecaondernemers

donderdag 28 mei 2020

Opstartplan voor horecaondernemers

Vanaf 1 juni mogen horecaondernemingen gedeeltelijk de deuren weer openen. Om de herstart in goede banen te leiden, geven wij u een aandachtspunten die u op kunt nemen in een opstartplan. Zo voorkomt u dat de herstart vertraging oploopt.

Opstartplan: controle voor u weer open gaat

  • De ventilatie- en afzuigsystemen, inclusief externe motoren en behuizing. De afgelopen weken kunnen vogels hierin hun nest hebben gebouwd.
  • De vervuiling van het afzuigsysteem en de bijbehorende motoren. Ophoping van vet en vuil is een veel voorkomende brandoorzaak. Zorg dat deze minimaal jaarlijks door een specialist gereinigd wordt.
  • De werking van de gas B-klep.
  • De gasslangen. Zijn deze nog flexibel en vertonen ze geen scheuren?
  • De frituurinstallatie. Functioneert deze nog correct? Blijf altijd aanwezig bij het vervangen, opwarmen en/of bijvullen van het frituurvet. Zorg dat de metalen sluitdeksels en een blusdeken binnen handbereik liggen.
  • Apparatuur die langere tijd niet gebruikt is. Volg hierbij altijd de gespecificeerde gebruiks- of onderhoudsrichtlijnen. Zet niet alle apparatuur in één keer aan. Blijf bij het herstarten altijd aanwezig. Door verhoogde vochtconcentratie met als gevolg corrosie kan kortsluiting ontstaan.
  • Elektrische apparaten en verlengsnoeren. Loop uw bedrijf goed na op het gebruik van verlengsnoeren. Als deze te zwaar belast zijn, kan dit brand veroorzaken. Laat daarnaast uw elektrische installatie minimaal eens in de 5 jaar keuren conform de NTA8220.
  • De werking van de koelcellen en koelmotoren. Zet deze een aantal dagen van tevoren aan om te controleren op storingen.
  • De noodverlichting en de vluchtwegen.
  • De blusmiddelen. Laat deze minimaal eens in de 2 jaar keuren. Controleer of na het verplaatsen van meubilair de blusmiddelen nog zichtbaar en direct bereikbaar zijn.
  • De werking van de rookmelders.
  • Ontkalk de koffiemachine.
  • Spoel de waterleidingen door om eventuele legionellabesmettingen te voorkomen.

Advies over risicobeheer

De risicomanagers van VMD Koster denken met u mee over hoe u risico’s kunt voorkomen en beperken. Voor de risico’s die u niet zelf kunt of wilt dragen, kijken we of er goede verzekeringsoplossingen zijn. Bel 0172 611 116 om een afspraak te maken of vul het contactformulier in.

Advies risicobeheer