Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Zorgpremie in 2020 waarschijnlijk weer hoger

donderdag 5 september 2019

Zorgpremie in 2020 waarschijnlijk weer hoger

Op Prinsjesdag worden verschillende wijzigingen over de zorgverzekering bekend gemaakt. Bijvoorbeeld over de zorgpremie, de zorgtoeslag en de inkomensafhankelijke bijdrage. De meeste veranderingen zijn echter al bekend.

Zorgpremie 3 euro per maand hoger

De premie voor de basisverzekering voor zorgkosten wordt volgend jaar ongeveer drie euro per maand hoger. Bronnen bevestigen dat het kabinet tot die verwachting komt. Nu betalen verzekerden gemiddeld 1384 euro per jaar aan de basisverzekering die voor iedereen verplicht is. In 2020 wordt dat 1421 euro, verwacht het ministerie van Volksgezondheid. Het geschatte maandbedrag komt daarmee uit op 118 euro. Het eigen risico blijft gelijk: dat blijft deze kabinetsperiode 385 euro per jaar.

Het bedrag van € 1421 blijft wel een indicatie. Zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk zelf de hoogte van de premie. Uiterlijk 12 november zijn alle premies voor volgend jaar bekend.

Collectiviteitskorting zorgverzekering basis maximaal 5%

De collectiviteitskorting op de premie van de basisverzekering gaat omlaag. Bij collectieve zorgverzekeringen mag deze korting maximaal 5% zijn. Nu is dit maximaal 10%.

Geen eigen risico meer voor programma stoppen met roken

Goed nieuws voor mensen die willen stoppen met roken. In 2020 is het mogelijk een stoppen-met-rokenprogramma volgen zonder dat dit geld kost. Zorgverzekeraar mogen hiervoor geen eigen risico (van 385 euro) meer in rekening brengen. Deze maatregel is onderdeel van het nationaal preventieakkoord.