Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Graf- en crematiekosten per gemeente

donderdag 11 april 2019

Graf- en crematiekosten per gemeente

Er zijn grote verschillen in de graf- en crematiekosten per gemeente in Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van uitvaartverzekeraar Monuta naar de graf- en crematiekosten bij 1.684 begraafplaatsen en 85 crematoria. De kosten voor een graf lopen uiteen van 733 tot 7.306 euro. Een crematie kost tussen 406 en 985 euro.

Inzicht in uitvaartkosten

Eerder onderzoek wees uit dat veel mensen de kosten van een uitvaart onderschatten. Juist daarom is het belangrijk dat mensen die zich willen voorbereiden op een toekomstige uitvaart dat zij makkelijk en snel inzicht krijgen in de kosten die hiermee gepaard gaan.

Verschil crematie en graf

De kosten voor een crematie liggen lager dan voor een graf, omdat het om eenmalige kosten gaat. Kosten voor het begraven en grafrechten spelen hierbij namelijk geen rol. Gemiddeld kost een crematie in Nederland 747 euro. Een gemeentelijk graf in Nederland kost gemiddeld 3.094 euro. Alphen aan den Rijn (5.337 euro) en Bodegraven-Reeuwijk (5.502 euro) staan in de top-10 van de duurste gemeentes. De kosten voor een begraafplaats in Nederland zijn in 2019 met ongeveer twee procent toegenomen ten opzichte van 2018.

Een uitvaartverzekering afsluiten

De gemiddelde kosten voor een uitvaart bedragen €7500,-. Een flink bedrag waar u uw nabestaanden niet mee wilt opzadelen. Door een uitvaartverzekering af te sluiten weet u zeker dat de kosten voor uw uitvaart voor een deel of volledig gedekt zijn. U kiest zelf (met behulp van de uitvaartkostenmeter) het verzekerde bedrag Uiteraard is de dekking afhankelijk van het soort verzekering dat u afsluit. Met de uitvaartkostenmeter kunt u zelf het benodigde bedrag berekenen.

Offerte uitvaartverzekering