Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Veel kinderen zitten niet veilig in de auto

dinsdag 27 november 2018

Veel kinderen zitten niet veilig in de auto

Acht van de tien kinderen zitten niet veilig in de auto. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid. De taskforce vindt de resultaten verontrustend en roept ouders met klem op om de autostoel met aandacht te installeren en het kind goed vast te zetten. 

Wat gaat er fout?

Het kiezen van de juiste autostoel voor de baby, peuter of kind gaat in vrijwel alle gevallen goed (93%). Maar met het kopen van de juiste autostoel ben je er nog niet. De volgende stappen zijn de correcte installatie van de autostoel in de auto en het goed vastzetten van uw kind in de autostoel. Daarbij gaat nog veel mis.

De helft van de autostoelen is niet goed geïnstalleerd. Ook het vastzetten van kinderen in de autostoel gaat vaak mis. Zes van de tien kinderen zit te los in de autostoel doordat ouders de gordeltjes van het harnasje niet goed aantrekken.

5 tips van VeiligheidNL om kinderen veilig te vervoeren

  1. Installeer de autostoel altijd conform de handleiding. Neem de tijd om u goed te laten voorlichten. Belangrijk is dat de autogordels niet gedraaid zijn, de juiste route volgen en goed zijn vastgeklikt.
  2. Gebruikt u ISOFIX? Check of alle bevestigingshaken goed vastzitten. In het geval van de baby- en peuterautostoel moet ook het derde bevestigingspunt gebruikt worden.
  3. Trek de gordels van de autostoel goed aan. Er mag maximaal één centimeter ruimte tussen de gordel en het lichaam zitten.
  4. Let bij een peuterautostoel op de hoogte van het harnasje. Er mogen maximaal 2 vingers ruimte tussen het harnasje en de schouder zitten.
  5. Is uw kind toe aan een kinderautostoel? Gebruik een autostoel mét rugleuning.