Menu
 • en_EN, us_EN
 • nl_NL

Ondernemers slapen slecht door stress

maandag 19 november 2018

Ondernemers slapen slecht door stress

Meer dan de helft van alle ondernemers kan door zorgen over het eigen bedrijf soms niet slapen. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Reaal. Het meeste maken ondernemers zich zorgen over de balans tussen werk en privé (39%). Op de voet gevolgd door het niet kunnen vinden van goed personeel (38%). Daarna zijn niet-betalende debiteuren (27%) een grote zorg voor ondernemers.

Stress leidt vaak tot arbeidsongeschiktheid

In Nederland zijn psychische klachten sinds 2015 de grootste veroorzaker van uitval op de arbeidsmarkt. Ook bij ondernemers en zelfstandigen leidt stress vaak tot arbeidsongeschiktheid. Waar maken ondernemers zicht het meeste zorgen om?

 1. Balans tussen werk- en privéleven (39,0%)
 2. Vinden van goed personeel (38,0%)
 3. Niet betalende debiteuren (27,0%)
 4. Economische malaise (25,1%)
 5. Vertrek werknemer(s) met specialistische kennis (23,3%)
 6. Behouden personeel (21,7%)
 7. Zelf arbeidsongeschikt raken (20,4%)
 8. Voortgang bedrijf als ondernemer stopr (19,5%)
 9. Technologische ontwikkelingen (19,2%)
 10. Reputatieschade door acties personeel (19,0%)

AOV met aandacht voor preventie

Bij VMD Koster adviseren wij ondernemers over de risico’s van de arbeidsongeschiktheid en de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) als mogelijke oplossing. Bij de keuze voor de juiste AOV kijken wij ook naar de preventieprogramma’s die aangeboden worden. Zo bieden verschillende verzekeraars, waaronder Reaal, ook preventieve diensten met veel aandacht voor de balans tussen werk en privé.

Tips voor een betere werk-privébalans

Het is natuurlijk prettig wanneer u een goede AOV heeft hebt als het misgaat. Maar wij zien het liefst dat ondernemers gezond en met plezier doorgaan met ondernemen. Daarom delen we graag een paar tips van Reaal voor een betere werk-privébalans.

 1. Minder tv kijken en online zijn
  Dit geeft een gevoel van rust en brengt ruimte in uw agenda.
 2. Prioriteiten stellen
  Maak eens een lijstje van belangrijke dingen en minder belangrijke dingen. Haal dat lijstje erbij als u merkt dat u twijfelt over je keuzes.
 3. Delegeren
  Veel mensen zijn perfectionistisch en willen alles zelf doen. Kijk eens wat anderen voor u kunnen doen.
 4. Opruimen
  Mensen die het druk hebben, gaan vaak opruimen om weer orde te scheppen. Let erop dat u gericht de rommel aanpakt die u helpt weer rust te vinden. Bent u druk in je hoofd vanwege een drukke mailbox? Ga dan niet de rommel van de kinderen opruimen.