Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

47 miljoen databestanden uit Nederland onbeschermd online

dinsdag 10 april 2018

47 miljoen databestanden uit Nederland onbeschermd online

Eén maand voor de AVG ingaat, blijken nog miljoenen bestanden onbeschermd online rond te zwerven. Digital Shadows, specialist in digitale risico’s, vond wereldwijd meer dan 12.000 terabyte aan gevoelige data online. Daarvan kwamen ruim 47 miljoen bestanden specifiek uit Nederland.

Belastingaangiften en medische gegevens

De data bestaat voornamelijk uit belastingaangiften, loonstroken, intellectueel eigendom, NAW-, creditcard- en medische gegevens. Daarnaast zijn ook bedrijfsgeheimen gevonden. Digital Shadows laat niets los over de namen van bedrijven waarvan ze de data heeft gevonden. Slecht beveiligde leveranciers en partners van bedrijven waarvan de data nu op straat ligt, behoren tot de grootste oorzaken van de onbeveiligde informatie.

Onveilige en verkeerd geconfigureerde diensten

Digital Shadows licht de resultaten van hun onderzoek toe: “We concentreren ons vaak op kwaadwillenden die in onze omgevingen binnensluipen en stilletjes data wegsluizen. We focussen ons echter niet genoeg op de data die we onbedoeld zelf of via partners naar buiten brengen door onveilige en verkeerd geconfigureerde diensten. De hoeveelheid blootgestelde gevoelige data is voor elke security- en privacybewuste organisatie reden om zich zorgen te maken. Met de AVG om de hoek zijn er duidelijke implicaties op het gebied van regelgeving voor iedere organisatie die data van Europese burgers beheert.”

Meer informatie over de AVG