
Wat staat in het verzuimprotocol? En hoe pas ik het toe?
Lees verder
Tips voor voorkomen van ziekteverzuim
donderdag 5 april 2018
De kosten van een zieke werknemer zijn hoog voor uw bedrijf. Het gaat om anderhalf tot tweeënhalf keer de bruto-loonkosten. Dat bedrag bestaat onder andere uit omzetverlies en vervanging of extra werk voor collega’s. Als de zieke werknemer niet gere-integreerd wordt in de organisatie dan kan dit ook consequenties hebben voor de premies voor de WGA en Ziektewet. Daarom heeft verzuimpreventie bij ieder bedrijf een hoge prioriteit.
RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. RI&E is verplicht voor alle werkgevers. Om een goed arbobeleid te kunnen vormgeven moeten werkgevers een overzicht opstellen van alle risico's die in het bedrijf kunnen voorkomen. Met de RI&E kan het bedrijf gestructureerd de risico's aanpakken om zo de kans op arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten en ongevallen tot een minimum te beperken.
In het verzuimprotocol staan de spelregels die gelden bij ziekte, bijvoorbeeld over de ziekmelding of het contact met de arbodienst. Heldere regels voorkomen dat werknemers zich op oneigenlijke gronden ziekmelden (bijvoorbeeld omdat de kinderen ziek zijn) en dat ze weten hoe ze zich moeten ziek melden.
Ook de collectieve zorgverzekering speelt een belangrijke rol bij verzuimpreventie. De focus ligt op duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Werknemers die mentaal, emotioneel en fysiek weerkrachtig zijn, zijn productiever, minder vaak ziek en voelen zich verantwoordelijker voor hun gezondheid en inzetbaarheid. Door een goede collectieve zorgverzekering aan te bieden ontstaan er dus voordelen voor werkgever en werknemer.