Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Datalekken vaker gemeld

vrijdag 29 december 2017

Datalekken vaker gemeld

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt steeds meer meldingen van datalekken. In de eerste negen maanden van 2017 waren dat er 7.436, ongeveer 30 per dag. Het aantal meldingen van datalekken ligt ongeveer twee keer zo hoog als in dezelfde maanden in 2016. Het gaat om meldingen over persoonlijke informatie die in verkeerde handen was gekomen.

Meer datalekken of beter bekend met de meldplicht datalekken?

De privacywaakhond weet niet of de stijging van het aantal meldingen ook betekent dat het aantal datalekken zelf is toegenomen. Er is immers meer aandacht geweest voor de verplichting om datalekken te melden. Hopelijk betekent deze stijging dus dat bedrijven datalekken steeds serieuzer nemen en direct in actie komen om de schade te beperken. De Autoriteit kan bij ernstige lekken een hoge boete opleggen, maar tot nu toe zijn er alleen waarschuwingen gegeven. Want als het wordt opgelost in het stadium van waarschuwingen, is er geen reden voor boetes.

Niet melden van een datalek

De AP weet dat er ook lekken zijn die niet gemeld worden. Dat is veel ernstiger. Ze hebben echter geen zicht op hoeveel dat er zijn. De AP gaat hier meer aandacht aan besteden. De motivatie is dat het niet zo mag zijn dat organisaties die een lek wel melden een zondebok worden en organisaties die het niet melden ermee wegkomen.

Oorzaken van de datalekken

Het aantal gemelde hacks is vrij laag. In 6 procent van de gevallen lekt informatie uit doordat iemand binnendringt in de computersystemen van een bedrijf of organisatie. Meestal gaat het mis wanneer iemand persoonsgegevens per ongeluk naar de verkeerde ontvanger stuurt. De meeste lekken treffen de sectoren gezondheid en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. De gegevens die naar buiten komen, zijn vooral naam, adres, woonplaats, geslacht, geboortedatum en leeftijd.

Handboek meldplicht datalekken

De adviseurs van VMD Koster hebben een handboek samengesteld over datalekken. Daarin zijn voor u en uw collega's de regels overzichtelijk en duidelijk verwoord. Zo weet iedere medewerker wat onder een datalek valt en hoe gereageerd moet worden.

Handboek meldplicht datalekken direct aanvragen

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Robbert-Paul Verkade

Robbert-Paul Verkade

risicomanager

06 558 81 588

Ondernemen is topsport, en daar hoort een goede begeleiding bij. Samen risico’s elimineren om optimaal te presteren: daar ga ik voor met mijn klanten.
Alle specialisten