Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Veilig autorijden naar wintersportvakantie

dinsdag 2 januari 2018

Veilig autorijden naar wintersportvakantie

Na de sneeuwarme kerstvakanties van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een sneeuwzekere voorjaarsvakantie. Hierdoor wordt er verwacht dat de vrijdagen en zaterdagen rond de voorjaarsvakantie  drukke wisseldagen worden met mogelijk lange files. Daarbij kan rijden in de sneeuw best gevaarlijk zijn, zeker in de bergen. Daarom delen wij een aantal tips van reisverzekeraar Allianz Global Assistance met u. Zo kunt u goed voorbereid en zonder problemen op uw bestemming aankomen.

Tip 1: Check de auto

Voordat je vertrekt, is het aan te raden om eerst de auto goed te checken. De bandenspanning, accu, verwarming, olie, remmen en ruitenwissers moeten gecontroleerd worden. De garage kan de auto winterklaar maken. Ook moeten de koelvloeistof en de ruitenwisservloeistof over antivries beschikken. Daarbij komen winterbanden of sneeuwkettingen zeker van pas in fors winterweer.

Tip 2: Goed zicht

Goed zicht is cruciaal om veilig te rijden. Controleer daarom voor vertrek of er nog voldoende vriesbestendige ruitenwisservloeistof aanwezig is. Maak de voor- en achterruit ijsvrij en vergeet zeker ook de achteruitkijkspiegels niet.

Tip 3: Afstand houden

Het is aan te raden altijd meer afstand te houden dan normaal bij gladheid. Je kunt dan ook op tijd reageren als je voorganger een plotselinge (rem)beweging maakt.

Tip 4: Voorkom slippen

In de sneeuw is het belangrijk dat je rustig de koppeling laat opkomen, je niet teveel gas geeft, je beheerst stuurt en ook niet te sterk remt. Door plotselinge of te wilde bewegingen kun je snel in de slip raken. Slippen je banden als je probeert op te trekken, zet je auto dan in z'n tweede versnelling en probeer het nog eens. Ook kan het helpen iets schuin weg te sturen bij het wegrijden. Raak je toch in een slip, druk altijd eerst de koppeling in en laat dan het gas pas los. Druk ook niet direct je rem in, dit kan pas wanneer je wielen weer rollen.

Tip 5: Voorzichtig remmen

Winterweer zoals hagel, sneeuw en soms ook regen, beïnvloedt de remafstand. Hoe gladder, hoe langer het duurt voordat je stilstaat. Minder daarom de snelheid, houd voldoende afstand en rem voorzichtig. Door op tijd terug te schakelen remt de auto op de motor. Dit is zeker belangrijk als je afdaalt. Gebruikt daarna pas je rempedaal. Druk deze niet te diep in, maar gecontroleerd.

Tip 6: Bandenspanning op peil houden

De spanning in de banden wordt lager bij koud weer. Te weinig bandenspanning zorgt ervoor dat de auto minder snel reageert en je meer moeite kan hebben met sturen. Controleer daarom voor aanvang en bij elke stop de bandenspanning. Deze kan dan worden aangevuld als het nodig is.

Tip 7: Alpine-symbool op de winterbanden

Duitsland heeft per 1 januari 2018 de veiligheidsregels voor winterbanden aangescherpt. De banden moeten voortaan niet alleen het keurmerk M+S hebben, maar ook een Alpine-symbool in de vorm van een berg met sneeuwvlokje. Gelukkig geldt er een overgangsperiode van 6 jaar: tot september 2024. Winterbanden die gekocht worden na 1 januari 2018, moeten wel al voorzien zijn van het Alpine-symbool. Anders riskeer je in Duitsland een boete van minimaal 60 euro.