Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Vorig jaar meer inbraakclaims

donderdag 21 december 2017

Vorig jaar meer inbraakclaims

Voor het eerst in jaren is er een (lichte) stijging van het aantal inbraakclaims. Dit liep op van 61.000 in 2015 naar bijna 64.000 vorig jaar. Het landelijk gemiddelde aantal inbraakclaims per 1000 huishoudens lag vorig jaar op 8,2.

Meeste inbraken tijdens de feestdagen

De feestdagen, en dan vooral Kerst en de jaarwisseling, blijven populaire dagen voor het boevengilde. Tijdens deze dagen is er een toename van bijna 5% van het aantal inbraakclaims.

Het is dus raadzaam juist tijdens de donkere feestdagen alert te zijn. Tijdens de jaarwisseling ligt het aantal claims het hoogst omdat er dan veel mensen niet thuis zijn. Degenen die wel thuis zijn laten de deur nogal eens open staan om buiten vuurwerk af te steken of om buren en bekenden een goed nieuw jaar toe te wensen.

Grote regionale verschillen

Verzekeraars registreerden vorig jaar in Limburg de meeste claims: 11 per 1000 huishoudens, gevolgd door Brabant (10,6). Wel daalde het aantal claims in deze provincies licht. In Zeeland en Friesland (beide 5,1 claims per 1000 huishoudens) wordt het minst ingebroken. Bij de grotere woonplaatsen vormen Eindhoven, Breda en Almere de top drie als het gaat om de kans op een inbraak. Onderaan – en dus het veiligst – staan Leiden en Amsterdam.