Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Aanvullende zorgverzekering onder druk

dinsdag 5 december 2017

Aanvullende zorgverzekering onder druk

De aanvullende zorgverzekeringen worden voor verzekeraars te kostbaar. Daardoor verdwijnen ze mogelijk. Dat staat in een rapport van De Nederlandsche Bank.

Berekenend bij keuze zorgverzekeringen

Nederlanders gaan volgens DNB steeds meer berekend te werk. Zij verzekeren zich alleen nog voor zorg waarvan zij zeker weten dat zij die gaan gebruiken. Zo krijgt de aanvullende verzekering het karakter van een abonnement waarin de premie overeen komt met de gemaakte zorgkosten. DNB geeft als voorbeeld dat mensen zich specifiek voor iets verzekeren, bijvoorbeeld een flapoorcorrectie, en vervolgens het jaar erop de aanvullende verzekering weer opzeggen. Maar de kosten van de operatie zijn veel duurder dan de opbrengsten van de premie van die klant. Dat is dan uiteindelijk niet betaalbaar.

Zorgverzekaars denken dat aanvullende zorgverzekering blijft

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verwacht niet dat de aanvullende verzekering zal verdwijnen. ZN wijst erop dat vrijwel alle aanvullende verzekeringen voor iedereen open staan, zonder selectie vooraf. Ook door de samenstelling van de pakketten zorgen zorgverzekeraars voor een breed draagvlak en daarmee wordt de solidariteit ook in de aanvullende verzekering gehandhaafd.

ZN benadrukt wel dat het van belang is dat zowel verzekerden als zorgverleners ook met zorg uit het aanvullend pakket zinnig en zuinig omgaan. ZN herkent zich in de diverse grote uitdagingen die door DNB worden geschetst. Zorgverzekeraars willen de komende jaren werken aan toekomstbestendige zorg en hun eigen rol daarbij.

Vier op vijf heeft aanvullende verzekering

Veel Nederlanders nemen alleen nog een aanvullende polis als ze verwachten van die extra zorg gebruik te maken. Nog altijd hebben ruim vier van de vijf verzekerden naast hun basisverzekering ook een aanvullende verzekering. Maar tien jaar terug ging het nog om meer dan negen op de tien. Verder kiezen steeds meer mensen voor een hoger eigen risico om hun persoonlijke verzekeringslasten te drukken.