Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Cyberaanvallen treffen ondernemers

donderdag 9 november 2017

Cyberaanvallen met malware, ransomware en phishing treffen ondernemers

Van de mkb’ers in Nederland is  1 op de 5  wel eens het slachtoffer geweest van cyberaanvallen. Malware (30 procent), ransomware (17 procent) en phishing (10 procent) zijn de meest voorkomende vormen van cybercrime.

Ook hacking, DoS-aanvallen, afpersing en identiteitsmisbruik vormen een groot risico

Deze resultaten komen naar voren uit onderzoek van het Lectoraat Cybersecurity in het mkb van de Haagse Hogeschool. Hoewel malware, ransomware en phishing in het mkb vaker voorkomen dan bijvoorbeeld hacking (7 procent),  DoS-aanvallen (5 procent), afpersing (3 procent) en identiteitsmisbruik (3 procent), gaat het in absolute zin ook bij deze vormen van cybercrime nog altijd om grote aantallen bedrijven die erdoor worden getroffen.

Meer medewerkers betekent  meer kans op cyberaanvallen

Bedrijven met meer dan 50 medewerkers zijn vaker (39,1 procent van deze groep) slachtoffer zijn dan bedrijven tussen de 10 en 50 medewerkers (21,8 procent) en bedrijven van 1 tot 10 medewerkers (15,1 procent).

Cyberaanvallen vormen grote schadepost

Veel mkb-ondernemers zijn zich bewust van de digitale gevaren. Ze doen dan ook hun best om de beveiliging goed te regelen. Toch lukt dit vaak maar ten delen. Daarom vormt cybercriminaliteit een enorme schadepost.

Verzekeringen van cyberaanvallen