Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Jaarlijks brandschade in 1 op de 67 woningen

donderdag 9 november 2017

Jaarlijks brandschade in 1 op de 67 woningen

Verzekeraars kunnen aan de hand van schadeclaims in kaart brengen wanneer en waar er vaak woningbranden plaatsvinden. De cijfers worden jaarlijks gepresenteerd in de Risicomonitor Woningbranden. Wij bespreken de meest in het oog springende resultaten.

283 brandclaims per dag

Er waren in 2016 iets minder claims voor brandschade dan het jaar ervoor. Er zijn gemiddeld 283 brandclaims per dag. Jaarlijks is er brandschade in 1 op de 67 woningen. De meeste brandschadeclaims op komen rond de jaarwisseling. In Overijssel en Drenthe noteerden verzekeraars relatief de meeste brandclaims per 1.000 huishoudens, in Zeeland en Friesland de minste.

Fatale woningbranden

In 2016 vielen 47 doden bij fatale woningbranden. Deze branden ontstonden in de meeste gevallen in de woonkamer. Huisartsen moeten jaarlijks 75.000 brandwonden behandelen, een kwart daarvan betreft brandwondongevallen met kinderen.

Advies: houd brandbaar materiaal uit de keuken

Een belangrijk advies om brand in de woning te voorkomen is om brandbare materialen uit de buurt van de kookbron te houden en passende deksels bij de hand te houden om in geval van vlam in de pan de brand snel te kunnen doven.

Advies: pas op met opladers en stekkerdozen

Ook is het raadzaam om stekkerdozen niet zomaar onderling met elkaar te verbinden. In dit digitale tijdperk van smartphones en tablets adviseren brandweer en verzekeraars daarnaast om geen batterijen of lithium-accu’s op te laden als er niemand thuis is of iedereen slaapt. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen en zo ‘overladen’ te voorkomen.