Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Liveblog premies zorgverzekering 2018

maandag 13 november 2017

Blog premie zorgverzekering 2018: lagere premie bij Zorg en Zekerheid en Stad Holland

Zorgverzekeraars hadden tot en met 12 november 2017 de tijd om de premies voor de basisverzekering en aanvullende zorgverzekering in 2018 bekend te maken. In deze liveblog verzamelden wij alle belangrijke nieuwsberichten over de zorgpremie tot alle premies bekend waren.

De adviseurs VMD Koster volgen de ontwikkelingen op de voet, zodat wij u altijd het beste advies kunnen geven over uw zorgverzekering voor 2018.

Zorgverzekering via VMD Koster

13 november: iets hogere premie bij ONVZ en Avéro Achmea

De premie bij ONVZ kent een lichte stijging naar 118,34 euro per maand, oftewel 1420 euro per jaar. Dat is een stijging van €2,43 per maand. ONVZ geeft per verzekerde €98,- terug uit zijn eigen vermogen. Zo kon een sterke premiestijging voorkomen worden.

Avéro Achmea kent eveneens een kleine verhoging van de premie. Die gaat van 117,20 euro naar 119,45 euro. Dat is een stijging van 1,9% ten opzichte van 2017. Hier is collectieve korting via de werkgever nog niet vanaf gehaald.

11 november: premie stijgt bij Achmea, Menzis blijft gelijk

Bijna alle verzekeraars hebben inmiddels de premie bekend gemaakt voor de zorgverzekering in 2018. Menzis houdt de premie gelijk aan 2017. Bij Achmea (Avéro en Zilveren Kruis) is er een lichte stijging van de premie. Hetzelfde geldt voor VGZ.

10 november: kleine stijging zorgpremie bij CZ

Zorgverzekeraar CZ verhoogt de premie voor een basisverzekering in 2018 met ruim 40 euro per jaar, een stijging van 3 procent. Een basisverzekering kost bij CZ volgend jaar 116,25 euro per maand, oftewel 1395 euro per jaar. Via VMD Koster gaat daar de collectiviteitskorting nog van af.

Volgens CZ is de premie van 116,25 euro per maand eigenlijk niet genoeg: om kostendekkend te zijn, had de premie ongeveer 123 euro moeten zijn. Het tekort wordt nu aangevuld met 221 miljoen uit de eigen reserves. Dat komt neer op 76,30 per verzekerde op jaarbasis. CZ teert al een aantal jaren in op de reserves om de premiestijging te beperken.

8 november: Zorg en Zekerheid verlaagt de premie

Zorg en Zekerheid maakte vandaag bekend dat de premie voor de basisverzekering in januari met 12 euro per jaar omlaag gaat. De premieverlaging wordt betaald uit de reserves. Zorg en Zekerheid haalt in totaal 33 miljoen euro uit de reserves. Dat komt neer op 87 euro per verzekerde op jaarbasis. Lees hier meer over de zorgverzekering van Zorg en Zekerheid via VMD Koster. 

8 november: klanten Delta Lloyd en Ohra volgend jaar duurder uit

OHRA Zorgverzekering verhoogt zijn maandelijkse zorgpremie met 3,40 euro tot 107,95 euro. De stijging van de premie is volgens het verzekeringsconcern onder meer het gevolg van de toenemende vraag naar zorg en reguliere loon- en prijsstijgingen.

Ook Delta Lloyd verhoogt de premie voor de basisverzekering (restitutiepolis). Het gaat om een stijging van 3,24 procent. De maandpremie stijgt daarmee van 115,83 euro naar 119,58 euro. De premies van aanvullende verzekeringen en tandverzekeringen gaan met maximaal 10 procent omhoog. 

7 november: grote verzekeraars wachten

Uiterlijk zondag moeten alle zorgverzekeraars hun premies voor 2018 bekend hebben gemaakt. Echter is op dit moment alleen nog maar de premie van DSW en Stad Holland bekend. Andere verzekeraars houden dus vast aan de werkwijze van de laatste jaren: zo lang mogelijk wachten.  Ze willen inspelen op wat de concurrenten doen. Nog even wachten dus.

30 oktober: Stad Holland verlaagt de premies

Stad Holland verlaagt in 2018 de premie met 18 euro per jaar. Hiermee komt de premie voor de restitutiepolis voor zowel individueel als collectief verzekerden op 1.326 euro per jaar (€ 110,50 per maand). Stad Holland stelt dat de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 meevallen. De zorgverzekeraar verlaagt bovendien volgend jaar het verplicht eigen risico.  Gunstige berichten dus. Via VMD Koster de zorgverzekering bij Stad Holland aanvragen? Ga direct naar de reken- en aanvraagmodule.

13 oktober: vervallen collectieve korting voor veel mensen

Alhoewel verwacht wordt dat de premies niet veel gaan wijzigen, krijgen veel mensen toch met een forse premieverhoging te maken. Dat komt door het vervallen van gelegenheidscollectiviteiten bij veel verzekeraars.

26 september: DSW verrast met verlaging van de premie

Zoals ieder jaar maakt DSW als eerste zorgverzekeraar de premie voor het nieuwe jaar bekend. Waar gerekend werd op een verhoging, gaat de premie juist omlaag. De premie voor 2018 komt uit op 1290 per jaar (107,50 per maand) voor zowel individueel als collectief verzekerden. Het eigen risico wordt met 10 euro verlaagd naar 375 euro.

20 september: eigen risico zorgverzekering blijft € 385,-

Eerder schreven we op onze website dat het eigen risico voor de zorgverzekering in 2018 van € 385,- naar € 400,- gaat. Dit is op Prinsjesdag bevestigd, maar een dag later maakte informateur Zalm bekend dat de verhoging toch niet door gaat

Het ministerie van VWS schat dat in 2017 de premie van de basisverzekering met ongeveer € 6,- per maand wordt verhoogd. Dit is een richtlijn. Zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk zelf de hoogte van de premies.

4 augustus: DSW waarschuwt voor verhoging premie

De zorgverzekeraars hebben volgens verzekeraar DSW te maken met een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro. Die zal in 2018 worden doorberekend in de premie voor de zorgverzekering. Dit komt neer op gemiddeld 30 euro extra per jaar per premiebetaler, oftewel 2,50 per maand.