Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Helft automobilisten gebruikt telefoon tijdens rijden

donderdag 21 september 2017

Helft automobilisten gebruikt telefoon tijdens rijden

De helft van de automobilisten (51%) gebruikt zijn telefoon tijdens het rijden weleens op een manier die niet is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma EenVandaag. In de groep tot 45 jaar maakt zelfs driekwart (75%) zich hier schuldig aan. Aan het onderzoek deden 25.000 mensen mee.

Waarom gebruiken we de smartphone achter het stuur?

De smartphone wordt het meest gebruikt om te navigeren (31%), WhatsApp berichten te lezen (24%) of te versturen (12%) en om muziek op te zetten (19%). Ook gebruikt één op de vijf zijn telefoon om een nummer op te zoeken of te bellen tijdens het rijden (21%).

Minder veilig autorijden

De ondervraagde automobilisten die hun telefoon gebruiken tijdens het rijden zijn zich wel degelijk bewust van het gevaar van hun gedrag. Acht van de tien (82%) zeggen dat het hun rijgedrag negatief beïnvloedt: 40% zegt dan iets minder veilig te rijden en 42% zelfs veel minder veilig. Vooral hun overzicht van de verkeerssituatie neemt af (63%), maar ook de reactiesnelheid en de controle over hun auto zijn minder goed. Eén op de vijf van alle ondervraagden heeft wel eens bijna- ongeluk meegemaakt omdat een andere automobilist of zij zelf met hun telefoon bezig waren tijdens het rijden.