Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Wijzigingen zorgverzekering voor 2018

woensdag 20 september 2017

Wijzigingen zorgverzekering voor 2018

Eerder schreven we op onze website dat het eigen risico voor de zorgverzekering in 2018 van € 385,- naar € 400,- gaat. Dit is op Prinsjesdag bevestigd, maar een dag later maakte informateur Zalm bekend dat de verhoging toch niet door gaat. Welke veranderingen voor de zorgverzekering gaan wel door?

Verhoging premie basisverzekering

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schat dat in 2017 de premie van de basisverzekering met ongeveer € 6,- per maand wordt verhoogd. Op jaarbasis is dat € 72,-. Dit is een richtlijn. Zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk zelf de hoogte van de premies. Dit maken zij in november bekend.

Maximale bedrag zorgtoeslag omhoog

Het maximale bedrag aan zorgtoeslag voor een eenpersoonshuishouden wordt € 1.197,- per jaar. Een stijging van € 131,-. Voor meerpersoonshuishouden is er een maximaal bedrag van €2.237,- vastgesteld. Een verhoging van € 194,-.  Het hangt af van het salaris of iemand recht heeft op zorgtoeslag. 

Uitbreiding van de basisverzekering

  • Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste 12 behandelingen met oefentherapie vergoed.
  • Oncologiepatiënten die behandeld worden met immuuntherapie krijgen vanaf volgend jaar een vergoeding voor het zittend ziekenvervoer van en naar het ziekenhuis.
  • Vergoeding voor verzorging aan minderjarigen (zoals hulp bij wassen en innemen medicatie) die samenhangt met geneeskundige zorg.