Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Hoger eigen risico zorgverzekering in 2018

woensdag 6 september 2017

Hoger eigen risico zorgverzekering in 2018

Het eigen risico voor de zorgverzekering is in 2017 € 385,-. Dat betekent dat u de eerste 385 euro die u aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Pas daarna betaalt uw zorgverzekeraar de kosten. Volgens het AD en de Telegraaf gaat dit bedrag volgend jaar omhoog.

Eigen risico van 385 naar 400 euro

Volgend jaar wordt volgens beide kranten het verplichte eigen risico € 400,- euro per jaar. Het AD schrijft over de verwachte verhoging: "Tijdens de verkiezingscampagne was verlaging van het eigen risico juist een veelbesproken onderwerp. De kosten van de zorg zijn voor een groeiende groep Nederlanders een probleem. Van de vier formatiepartijen wilden CDA en ChristenUnie het eigen risico verlagen. Maar dat kost te veel geld, blijkt nu tijdens de onderhandelingen. Zelfs het eigen risico op het huidige niveau houden, vinden de partijen een onmogelijke opgave." 

Voor welke zorg geldt geen eigen risico?

Het eigen risico is niet van invloed op de aanvullende zorgverzekeringen. Ook voor bepaalde zorg uit het basispakket betaalt u geen eigen risico. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan de huisarts of verloskundige zorg en kraamzorg. Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie en hebben daarom géén eigen risico.

Eigen risico zelf verder verhogen voor een lagere premie

U kunt er ook voor kiezen om dit bedrag te verhogen. Dat kan met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Hier staat dan een korting op de premie tegenover.