Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Bedrijven hebben moeite met Europese privacywet

donderdag 17 augustus 2017

Bedrijven hebben moeite met Europese privacywet

Bedrijven hebben volgens experts grote moeite om te voldoen aan nieuwe Europese wetgeving voor bescherming van persoonsgegevens. Experts geven  in een artikel in het FD aan dat bedrijven zich nu pas beseffen dat de regels grote impact hebben.

Het gaat niet slechts om even de privacypolicy op de website aanpassen. Het gaat ook om aanpassing van de IT-systemen en de beveiliging. Technische maatregelen dus, bijvoorbeeld dat ze gegevens niet langer bewaren dan nodig is. En dat daarna de gegevens kunnen worden vernietigd of geanonimiseerd.

Gevolgen invoeren privacywet AVG

In het artikel Bedrijven nog niet bezig met AVG werd al duidelijk dat de voorbereiding van veel bedrijven te kort schiet. Bedrijven moeten straks nauwgezet in kaart brengen wat zij met data doen en burgers krijgen meer rechten.

Zo zijn bedrijven straks verplicht om individuen beter te informeren en vaker apart toestemming te vragen voor het gebruik van hun gegevens. Het informeren moet op een eenvoudige manier gebeuren, niet meer via ellenlange gebruikersvoorwaarden vol juridische taal. Voor privépersonen ontstaan er straks ook mogelijkheden om hun data die bij een internetbedrijf zijn achtergelaten over te hevelen naar een concurrent.

Bedrijven worden daarnaast verplicht om datalekken binnen 72 uur aan een toezichthouder te melden. Deze verplichting bestaat reeds in Nederland, maar zal vanaf mei overal in Europa worden toegepast.

Data protection officer

De aanstelling van een zogenoemde data protection officer (DPO) moet garanderen dat bedrijven de regels naleven. Middelgrote en kleine ondernemingen (minder dan 250 werknemers) hoeven DPO aan te stellen, tenzij hun kernactiviteiten de verwerking van gevoelige gegevens op grote schaal noodzakelijk maken.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Robbert-Paul Verkade

Robbert-Paul Verkade

risicomanager

06 558 81 588

Ondernemen is topsport, en daar hoort een goede begeleiding bij. Samen risico’s elimineren om optimaal te presteren: daar ga ik voor met mijn klanten.
Alle specialisten