Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Controleer of uw inloggegevens zijn gestolen

donderdag 10 augustus 2017

Controleer of uw inloggegevens zijn gestolen

De politie neemt regelmatig gegevens in beslag die zijn verzameld door een crimineel netwerk van softwarerobots dat inbreekt in computers. Tussen de illegaal verkregen gegevens kunnen ook uw e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zitten. 

Checkfunctie op website politie

Via de checkfunctie op de website de politie kunt u zelf controleren of uw e-mailadres voorkomt in de gegevens die door de politie in beslag zijn genomen. Als uw e-mailadres inderdaad voorkomt in de inbeslaggenomen inloggegevens, ontvangt u binnen enkele minuten een e-mail van de politie. Zo weet u dat een door u gebruikte computer dus mogelijk geïnfecteerd is (geweest).

Het feit dat een netwerk is opgerold betekent niet dat deze gegevens nu veilig zijn. Het is mogelijk dat ze zijn doorverkocht aan andere (criminele) partijen.

Neem maatregelen om cybercriminaliteit tegen te gaan

Krijgt u geen e-mail? Dat betekent dat uw e-mailadres niet voorkomt in de gegevens die de politie in beslag heeft genomen. Maar: uw computer kan besmet zijn (geweest) door een ander botnet dat nog niet opgerold is.

Verander daarom regelmatig uw wachtwoorden en controleer ook andere checksites, zoals haveibeenpwnd.com. Neem daarom maatregelen voor cybersecurity zoals het installeren van antivirussoftware en het beveiligen van uw WiFi-netwerk.

Tips voor cyberbeveiliging