Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

AOW en verder niets

vrijdag 7 juli 2017

AOW en verder niets

Steeds meer mensen bouwen geen aanvullend pensioen op. Zij bouwen alleen pensioen op in de eerste pijler: de AOW. In 2015 gold dit voor 43%, vorig jaar was dit al 52%. Dit concludeert BlackRock uit eigen onderzoek. Jaarlijks worden wereldwijd spaarders en beleggers ondervraagd over hun pensioenopbouw.

Drie pijlers van pensioenopbouw

Het Nederlands pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers. De eerste pijler is de overheidsvoorziening AOW. De tweede pijler bestaat uit wat iemand opbouwt bij een werkgever (aanvullend collectief pensioen). De derde pijler bestaat uit wat iemand zelf regelt. Samen bepalen deze pijlers de hoogte van het pensioen dat je ontvangt na beëindiging van de loopbaan.

Te weinig inkomen om te sparen voor pensioen

Nederlanders vinden vooral dat ze te weinig inkomen hebben om te sparen voor het pensioen (42%). Of ze besteden hun geld liever aan andere financiële zaken die meer prioriteit hebben (23%), zoals het aflossen van schulden of kosten voor de kinderen. De groep die wel geld voor de oude dag spaart, zet gemiddeld 8% van zijn maandelijkse inkomen opzij. Dat is vergelijkbaar met het Europese gemiddelde.