Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Helft Nederlanders doet niets aan inbraakpreventie

vrijdag 9 juni 2017

Helft Nederlanders doet niets aan inbraakpreventie

Bijna de helft van de Nederlanders (49,4%) noemt zichzelf waakzaam als het op inbraakpreventie aankomt. Deze groep doet er alles aan om woninginbraak te voorkomen. De andere helft van de Nederlanders besteedt weinig of geen aandacht aan inbraakpreventie. Dit blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

Onverschillig, laks of slordig

Een grote groep Nederlanders (35,1%) is onverschillig: ze verwachten niet dat er ingebroken wordt., omdat  er niets te halen valt. Of ze denken dat als inbrekers echt willen, ze toch wel binnenkomen.

Een andere groep (10,3%) is laks op het gebied van woningbeveiliging. Ze weten vaak wel dat de beveiliging van de woning onvoldoende is, maar komt toch niet in actie.

De derde groep die nog veel kan verbeteren zijn de slordige mensen (met 5,1% de kleinste groep). Regelmatig vergeet deze groep bij het verlaten van de woning deuren of ramen te sluiten. Slechts 25% van deze groep zegt altijd de deur op slot te doen als er verder niemand thuis is; 12,5% sluit de ramen.

Minder woninginbraken

Stichting NIPW is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. De stichting wil bijdragen aan het terugbrengen van het aantal inbraken en pogingen daartoe.