Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Parkeergarages slachtoffer van aanval ransomware

maandag 15 mei 2017

Parkeergarages slachtoffer van aanval ransomware

Op vrijdag 12 mei 2017 werden wereldwijd veel organisaties slachtoffer van ransomware met de naam WannaCry. WannaCry maakt gebruik van een beveiligingslek in Windows. Door het versturen van een speciaal bericht kan een aanvaller kwetsbare machines overnemen. Het totale aantal geïnfecteerde systemen ligt rond de 200.000.

Ransomware: uw systeem wordt gegijzeld

Bij een aanval als deze gijzelen criminelen uw computersysteem. U kunt dus niet meer bij uw bestanden. Om van het virus af te komen vragen de hackers bitcoins te betalen. De ransomware vraagt 300 dollar in bitcoin voor het ontsleutelen van bestanden. Er komen echter veel meer kosten kijken bij een cyberaanval zoals deze. Volgens Symantec kunnen de herstelkosten in de tientallen miljoenen euro’s lopen.

Gevolgen cyberaanval voor Q-Park

Het bekendste slachtoffer in Nederland is parkeerbedrijf Q-Park. Mensen konden door de storing bij onder andere parkeergarages in Rotterdam, Gouda, Veenendaal, Hoofddorp en Ede niet betalen. Ook de website van Q-park lag zaterdag plat. De schade voor het bedrijf is groot. Naast de misgelopen inkomsten en de herstelkosten is er bijvoorbeeld ook nog de reputatieschade voor het bedrijf.

Wat kunt u doen tegen cybercrime?

Goede beveiliging is essentieel, maar dat geldt ook voor goede werkafspraken. Alleen systemen die niet tijdig beveiligingsupdates hadden geïnstalleerd waren kwetsbaar voor deze aanval. Bij de Cyber en Data Risks verzekering is daarom ook veel aandacht voor preventie.

Wilt u advies over cybercrime en cybersecurity?

Wilt u persoonlijk advies over wat u kunt doen tegen cybercriminaliteit en dataverlies. Vul dan het offerteformulier voor de Cyber en Data Risks verzekering in.  Onze adviseurs nemen daarna contact met u op en geven u daarbij ook een indicatie voor de kosten van deze verzekering.

Offerteformulier Cyber en Data Risks

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Hans van der Pauw

Hans van der Pauw

risicomanager

0172 611 116

Elke onderneming is uniek, daar hoort maatwerk bij. Dit kunnen wij voor u verzorgen.
Alle specialisten