Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Op tijd verwijderen asbestdaken

dinsdag 2 mei 2017

Op tijd verwijderen asbestdaken

Hebt u een dak waar (mogelijk) asbest in verwerkt is? Deze daken zijn vanaf 2024 verboden. Dat betekent dat u een asbestdak vóór 2024 moet verwijderen.

Subsidieregeling

Het verwijderen van asbest is vaak een kostbare aangelegenheid. Misschien kunt u (een deel van) de verwijderingskosten terugkrijgen van de overheid. In 2017 bedraagt de subsidie € 4,50 per vierkante meter. Verwijderen kost gemiddeld zo’n € 14,- per m². Op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland vindt u de voorwaarden van de subsidieregeling.

Kans op boete als u asbestdak niet tijdig verwijdert

Hebt u na 2024 nog een asbestdak? Dan kan de gemeente bestuursdwang toepassen. Dat betekent dat u een boete (dwangsom) krijgt omdat u zich niet aan de regels houdt. Op die manier dwingt de gemeente u om het asbestdak te verwijderen. Is uw asbestdak op dit moment verwaarloosd? Dan kan de gemeente al eerder eisen dat u het dak verwijdert.

Huren bedrijfspand: wie draait op voor de kosten?

Huurt u een bedrijfspand? In principe is het verwijderen van asbest een verplichting van de verhuurder. Soms ligt dat anders als u en de verhuurder hierover andere afspraken hebben gemaakt in de huurovereenkomst. In de huurovereenkomst van het bedrijfspand wordt vaak precies vermeld welke gebreken de verhuurder en welke gebreken u zelf moet herstellen.

Milieuschadeverzekering en vrijgekomen asbest

Zolang asbest aanwezig is, blijft het risico op milieuschade groot. Als door uw bedrijf schade aan het milieu wordt veroorzaakt, kan dat grote financiële gevolgen hebben voor uw bedrijf. Wanneer bijvoorbeeld brand ontstaat en bodemverontreiniging optreedt, wordt dit niet gedekt op een brandverzekering. De opruiming- en saneringkosten zijn voor dan voor eigen rekening. Die kosten kunnen fors oplopen. Een oplossing hiervoor is de milieuschadeverzekering (MSV). Met deze verzekering zijn ook de kosten voor opruimen en afvoeren van asbest dat plotseling en onvoorzien is vrijgekomen gedekt.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Arie van der Veer

Arie van der Veer

risicomanager

06 242 27 885

Samen met u maken wij uw risico’s inzichtelijk en indien nodig zorgen we ervoor dat ze goed verzekerd zijn.
Alle specialisten