Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Wat zijn de beroepsgroepen met de hoogste werkdruk?

donderdag 6 april 2017

Wat zijn de beroepsgroepen met de hoogste werkdruk?

Veel Nederlanders ervaren een (te) hoge werkdruk. Ze moeten erg snel werken, extra hard werken of hebben heel veel te doen. Bepaalde beroepsgroepen springen er bovenuit. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS onder werknemers naar de werkdruk die zij zelf ervaren. Voor de analyse zijn alleen de veel voorkomende beroepsgroepen onderzocht, met ten minste 50.000 werknemers.

Welke beroepen springen er bovenuit?

Koks geven het vaakst aan dat ze erg snel moeten werken. Artsen, juristen, managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs vinden dat ze heel véél werk moeten verrichten. Onder bijvoorbeeld managers productie en docenten in het hoger onderwijs is de werkdruk eveneens hoog, maar die beroepsgroepen tellen minder dan 50.000 werknemers.

En wie ervaren een lage werkdruk?

De laagste werkdruk wordt ervaren door beveiligingspersoneel. Ook auto- en taxichauffeurs, hoveniers, tuinders, kassamedewerkers en leidsters in de kinderopvang hebben geen hoge werkdruk . Dat zij onderaan de lijst staan, komt vooral omdat zij minder vaak aangeven dat ze extra hard moeten werken.